Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Élet... és halál mottója
  2016-07-22 12:07:41, péntek
 
  Amikor a gyerekek már alszanak a takarókká öltött foltok alatt, és az óra túl hangosan üti a sötét órákat, a spirális galaxisok pedig keringenek az űrben, a tűz mellé heveredek plédbe burkolózva, és egy régi prédikáció szavait olvasgatom. Hetek teltek el, és az elmém elraktároz dolgokat, várja, hogy mikor rendezi sorba Isten a csillagokat. És olvasom: ,,A legnagyobb dolog mindenért hálát adni. Aki ezt megtanulta, tudja, mit jelent élni... Felfedte az élet egész rejtélyét: mindenért hálát adni." Sóhaj szakad föl belőlem.
Belesuttogom a csendbe: Eukhariszteó!
Talán valóban ez a legteljesebb élet titka...
Megkönnyebbülve dőlök hátra. Lehet, hogy rábukkantam az ősi titokra... aztán elveszítettem, továbbléptem. Ugyanakkor... nem állította-e oda Isten eme ősi titkot a keresztyénség középpontjába? Eukhariszteó: ez a keresztyénség központi jelképe. Hálaadás. Az emlékeztetőkkel megrakott asztal jelenti a krisztusi élet lényegét. Felekezetektől független, Biblia-hívő kis gyülekezetünkben vasárnapról vasárnapra meghívást kapunk, hogy magunkhoz vegyük a kenyeret, a bort. Azzal, hogy a hetünket újra meg újra az Eukharisztia asztalánál kezdjük, vajon nem helyezzük-e egész életünket a hálaadás keretébe?
Ezenkívül... valamennyi étel közül a legközönségesebb a kenyér. A szőlő levének fogyasztása pedig évszázadokon és kultúrákon át része volt az étkezésünknek. Jézus az úrvacsorát nem valami szokatlan, ritka, évi egyszeri eseményhez kapcsolta, hanem az állandó cselekedet, egy szelet kenyér és egy pohár bor elfogyasztásához. Az első Korinthusi levél 11:26 azt mondja: ,,valamennyiszer eszitek e kenyeret és isszátok e pohárt" - valamennyiszer.
Akár mindennap. Ahányszor csak eszünk.
Eukhariszteó: akármikor, akár most is. Öröm: akárhol, akár itt is.
Az utolsó étkezésnél Krisztus vajon nem az eukhariszteó keretébe helyezte bele a mi hétköznapi kenyér-és-ital életünket? A Göncölszekér lejjebb bukik az ablakon túl. De hogyan támaszt alá egy életet az eukhariszteó kerete? A rejtély megfejtése olyan, mint a csillagrendszerek felfedezése; mindig van tovább.
Másnap reggel a padlót csíkozó fénydeszkákon állva dagasztom a kenyeret. Ujjaimra tapad a nedves, élesztős tészta, és újra meg újra ott motoszkál bennem ez az egy szó: eukhariszteó. Ezúttal nem engedem el. Behatolok a titokba.
Cipókat formázok, és arra gondolok, hogy Jézus fogta a kenyeret és hálát adott... és bekövetkezett a kenyerek és halak megszaporításának csodája.
Jézus fogta a kenyeret és hálát adott... aztán bekövetkezett a csoda: vállalta a keresztet a rá váró örömért.
Jézus ott állt Lázár sírjánál, könnyek csorogtak az arcán, aztán felnézett és imádkozott: ,,Atyám, hálát adok néked, hogy meghallgattál engem..." (János 11:41). Majd a csoda: a halott feltámadt! A hálaadás feltámasztja a halottakat! Az üres, merev hulla nekilódul, erei megtelnek vérrel, a tüdő léghólyagjai oxigénnel, a szívkoszorúereket feszíti a lüktető élet áramlása.
Ott a hála... és aztán a lélegzetelállító csoda! A cipókat tepsibe fektetem, és érzem, ahogy hosszú évek szorongása is elpihen.
Az eukhariszteó - a hálaadás - mindig megelőzi a csodát.
Megkel a kenyér.
A konyhában állva kavarom az ebédre készülő lencselevest a fazékban - a levest, amihez salsa kell, répa és éhes gyerekek. Kavarás közben olvasok, és le kell ülnöm, hogy a szavak a helyükre találjanak: ,,Az ember egyetlen valódi bukása a nem-eukharisztikus élet egy nem-eukharisztikus világban." Ez volt a bűneset! A nem-eukhariszteó, a hálátlanság - hogy az emberiség elégedetlen volt mindazzal, amit Isten ingyen ad: ez volt a bukás. Ez horzsolt engem is elevenre: a hálátlanság. Akkor pedig ahhoz, hogy megtaláljam az Édent, a Paradicsom bőségét, el kell hagynom az eukhariszteó nélküli életet; sérült, vérrel borított, hálátlan életemet, és megragadnom az eukhariszteót, a hálaadás életstílusát. Létezik, hogy az eukhariszteóval teljes élet csakugyan megteremti az Isten-közösség csodáját? Felkelek a székből.
Ekkor kezdek el nyomozni utána: valahányszor kinyitom a Bibliámat, piros tollal a kezemben vadászok az eukhariszteó nyomaira Szentírás-szerte. Ahova csak vezet a nyom, felhorzsol, és meghökkenek, szédülni kezdek.
,,Az Úr Jézus azon az éjszakán, melyen elárultaték, vette a kenyeret, és hálákat adván megtörte..." (1Korinthus 11:23,24, kiemelés A. V.). Jézus azon az estén, mielőtt a kalapáccsal ütött vas átszúrt volna inat és ínszalagot, kegyelemként (kharisz) fogadja, amit Isten ad, hálaadása (eukharisztiája) csírájaként? Ó! Szembe kellett néznie azzal, hogy Isten magára hagyja (lehet-e ennél rosszabb?), és Jézus hálát ad még azért is, ami meg fogja törni Őt, összezúzni, megsebezni, és ami végül bőséges örömöt (khará) fog teremni Neki. A titok mindig további titkokat rejt.
Tényleg akarom ezt az utat?
Egy egész héten át hallgatom a Máté 11-et torna közben, lihegve, élettől pirosló bőrrel, mielőtt csapdába ejtem ezt az igazságot - az pedig engem:

Jaj néked, Korazin! Jaj néked Bethsaida!... mert ha Sodomában történtek volna azok a csodák, amelyek tebenned lettek, mind e mai napig megmaradt volna. (Máté 11:21-23)

És mit tesz Jézus közvetlenül e nyilvánvaló kudarc láttán, amikor senki nem reagált a tanítására, és semmi nem jött össze? Megéli az eukhariszteót. ,,Abban az időben [pontosan abban a kudarcos időben] szólván Jézus, monda: Hálákat adok néked, Atyám, mennynek és földnek Ura..." (Mt 11:25). A káosznak tűnő helyzet kellős közepén, amikor minden remény meghiúsul és szertefoszlik, Jézus hálát ad?
A csodát a hálaadás, az eukhariszteó előzi meg, ez a görög szó, aminek a jelentése kemény, a jelentését megélni pedig még keményebb. Valóban vállalni akarom?
Eltűnődöm rajta egy vasárnap, ahogy Paula Van de Kemp továbbadja a megtört cipót az ezüsttálcán Ron Collinsnak, majd Tammi Lindsay-nek, aki a gyerekei feje fölött nyúl érte. Lehetséges, hogy már felfogom az eukhariszteó kemény jelentését minden alkalommal, amikor úrvacsorát veszek? Nem a hálaadásomat mutatom be az Ő fájdalmáért egy kézzelfogható fizikai aktussal? Nagyon valóságos módon, megemészthető, felemésztően eggyé váló módon ünnepelem a nagy veszteségből fakadó még nagyobb nyereséget. ,,A hálaadásnak pohara, amelyet megáldunk, nem a Krisztus vérével való közösségünk-e? A kenyér, amelyet megszegünk, nem a Krisztus testével való közösségünk-e?" (1Korinthus 10:16) Az úrvacsora arra hív, hogy adjunk hálát a halálért. Hogy részesüljünk az Ő halálából azzal, hogy mi magunk is naponként meghalunk, és hálát adunk érte. Aztán Mrs. Klumpenhower felém nyújtja az ezüsttálcát, letöröm belőle a saját kis darabkámat, a halott-és-újra-feltámadt búzafalatkát. Ujjaim kitapintják a morzsákat. Nyelvemre helyezem a megszegett kenyeret, és emlékezem; szájpadlásomhoz szorítom és a kenyér szétolvad, én pedig hálát adok a halálért.
Lenyelem.
Ez a sötétben világító csillagkép: kegyelem, hálaadás, öröm - talán éppen ilyen: csillagok után nyúló. Olyan nehéz. Olyan nehéz!
Van ennél könnyebb út a boldogító életre?
(folyt. köv)

Ann Voskamp
 
 
0 komment , kategória:  Ezernyi ajándék  
Címkék: gyülekezetünkben, legközönségesebb, lélegzetelállító, elfogyasztásához, megkönnyebbülve, szájpadlásomhoz, eukhariszteóval, emlékeztetőkkel, eukharisztikus, felekezetektől, valamennyiszer, eukharisztiája, eukhariszteót, középpontjába, szertefoszlik, megemészthető, étkezésünknek, elveszítettem, kézzelfogható, keresztyénség, bekövetkezett, fénydeszkákon, meghallgattál, eukhariszteó, évszázadokon, eukharisztia, göncölszekér, legteljesebb, kegyelemként, belesuttogom, életstílusát, lencselevest, léghólyagjai, feltámasztja, továbbléptem, valahányszor, takarókká öltött, sötét órákat, spirális galaxisok, régi prédikáció, elmém elraktároz, legnagyobb dolog, élet egész, legteljesebb élet, keresztyénség középpontjába, keresztyénség központi, emlékeztetőkkel megrakott, krisztusi élet, hetünket újra, hálaadás keretébe, szőlő levének, állandó cselekedet, Paula Van, Tammi Lindsay-nek, Aztán Mrs,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Föld napja április 22  Mindenünk, amink van, amit sze...  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Irgalom és ítélet  Esti kép  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Az udvariasság alapja: önismer...  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Paul David Tripp Április 25  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mindenünk, amink van, amit sze...  Naplemente  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  A végzet az  Két tekintet van  A fenyő nem szép fa, (...)  Föld napja április 22  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  A végzet az  Gondolatok az életről és szere...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
takarókká öltött, sötét órákat, spirális galaxisok, régi prédikáció, elmém elraktároz, legnagyobb dolog, élet egész, legteljesebb élet, keresztyénség középpontjába, keresztyénség központi, emlékeztetőkkel megrakott, krisztusi élet, hetünket újra, hálaadás keretébe, szőlő levének, állandó cselekedet, szelet kenyér, első Korinthusi, utolsó étkezésnél, eukhariszteó keretébe, eukhariszteó kerete, rejtély megfejtése, csillagrendszerek felfedezése, padlót csíkozó, halott feltámadt, hálaadás feltámasztja, tüdő léghólyagjai, szívkoszorúereket feszíti, lüktető élet, lélegzetelállító csoda, cipókat tepsibe, eukhariszteó &#8211, hálaadás &#8211, konyhában állva, ebédre készülő, fazékban &#8211, helyükre találjanak, ember egyetlen, hálátlanság &#8211, emberiség elégedetlen, eukhariszteó nélküli, hálaadás életstílusát, eukhariszteóval teljes, kezemben vadászok, eukhariszteó nyomaira, kalapáccsal ütött, titok mindig, egész héten, igazságot &#8211, pedig engem, kudarcos időben, káosznak tűnő, eukhariszteó előzi, jelentése kemény, jelentését megélni, megtört cipót, gyerekei feje, eukhariszteó kemény, hálaadásomat mutatom, kézzelfogható fizikai, nagy veszteségből, hálaadásnak pohara, úrvacsora arra, megszegett kenyeret, kenyér szétolvad, sötétben világító, boldogító életre, gyülekezetünkben, legközönségesebb, lélegzetelállító, elfogyasztásához, megkönnyebbülve, szájpadlásomhoz, eukhariszteóval, emlékeztetőkkel, eukharisztikus, felekezetektől, valamennyiszer, eukharisztiája, eukhariszteót, középpontjába, szertefoszlik, megemészthető, étkezésünknek, elveszítettem, kézzelfogható, keresztyénség, bekövetkezett, fénydeszkákon, meghallgattál, eukhariszteó, évszázadokon, eukharisztia, göncölszekér, legteljesebb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6921
  • e Hét: 40697
  • e Hónap: 70009
  • e Év: 257811
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.